Despre MDPI

MDPI este o companie pionier în domeniul publicării academice open access (cu acces liber) care sprijină comunitățile academice din 1996. Cu sediul în Basel - Elveția, MDPI are misiunea de a promova schimbul științific deschis în toate formele și în toate disciplinele. MDPI este în serviciul cercetătorilor din întreaga lume pentru a oferi acces gratuit la cele mai recente cercetări științifice. Tot conținutul publicat de MDPI este distribuit prin licența Creative Commons Attribution License (CC BY).

MDPI publică în prezent peste 400 de reviste științifice, printre care Molecules, Sensors, IJMS, Marine DrugsEnergies și alte reviste de renume internațional. Pentru a vedea factorii de impact actuali pentru revistele MDPI (conform Rapoartelor de Citare a Jurnalelor), vă rugăm să vizitați pagina de anunțuri aici.

Revistele MDPI sunt susținute de peste 295.000 de oameni de știință care împărtășesc misiunea, valorile și angajamentul nostru de a furniza servicii de înaltă calitate pentru autorii care aleg să publice cu noi.

MDPI are birouri în întreaga lume: Beijing, Wuhan, Tianjin și Nanjing (China), Barcelona (Spania), Belgrad și Novi Sad (Serbia), Cluj-Napoca și București (România), Manchester (Marea Britanie), Tokyo (Japonia), Bangkok (Thailanda), Toronto (Canada), Cracovia (Polonia), Singapore (Singapore) și Seul (Rep. Coreea), și a publicat cercetările a peste 330 000 de autori, jurnalele având peste 25 milioane de vizualizări lunare ale paginilor web.

În România, MDPI a deschis până în prezent două birouri în cele mai apreciate orașe și centre universitate din țară: Cluj-Napoca (2019) și București (2020), având peste 350 de angajați.

Rapoartele anuale ale MDPI pot fi consultate aici.

   

 

   

 

 

 

Reviste academice

La MDPI, ne propunem să extindem continuu aria de acoperire a publicațiilor noastre în cadrul următoarelor baze de date academice principale:

În plus față de bazele de date principale, ne concentrăm să asigurăm acoperirea revistelor noastre în cât mai multe baze de date specifice domeniului de activitate, pentru a crește vizibilitatea autorilor noștri și pentru a disemina în mai mare măsură rezultatele de impact ale cercetărilor lor.

De asemenea, colaborăm cu diverse universități și organizații guvernamentale, pentru a ne asigura că revistele noastre sunt incluse în listele de clasificare a revistelor specifice fiecărei țări, care sunt adesea solicitate de finanțatori sau instituții pentru ca autorii să publice cu o revistă.

Toate revistele MDPI sunt stocate în format digital de la un capăt la altul, de către Biblioteca Națională Elvețiană (Swiss National Library) și  CLOCKSS, asigurându-se astfel arhivarea pe termen lung a tuturor publicațiilor noastre.

Acces liber și gratuit pentru cititori

Revistele publicate de MDPI sunt în regim open access (acces liber): articolele de cercetare, recenziile sau orice alt conținut de pe această platformă sunt disponibile pentru toată lumea în mod gratuit. Pentru a putea oferi reviste științifice cu acces liber, finanțăm publicarea prin intermediul taxelor de procesare ale articolelor (APC) - acoperite, de obicei, de institutele la care sunt afiliați autorii sau de organisme de finanțare a cercetării.

Citiți mai multe despre politica noastră privind accesul liber (open access policy)

Codul de etică MDPI

MDPI este membru al Comitetului de Etică a Publicațiilor (COPE).

MDPI își asumă responsabilitatea de a aplica un proces riguros de peer-review precum și politici și standarde etice stricte pentru a asigura publicarea de lucrări științifice de înaltă calitate în domeniul cercetării științifice.

Din păcate, apar cazuri de plagiat, falsificare de date, menționarea necorespunzătoare a autorilor și altele asemenea. MDPI abordează cu maximă seriozitate astfel de probleme de etică editorială, iar editorii noștri sunt instruiți să procedeze, în astfel de cazuri, cu o politică toleranță zero. Pentru a verifica originalitatea conținutului trimis la revistele noastre, folosim iThenticate pentru a verifica trimiterile în raport cu publicațiile anterioare.

MDPI colaborează cu Publons pentru a oferi recenzorilor recunoaștere pentru munca lor.

Afilieri internaționale

MDPI este un membru al:

                  

 

                  

 

                        

 

                 

 

 MDPI a semnat declarația Pactului Global al Națiunilor Unite 

MDPI este un membru al Pactului Global al Națiunilor Unite pentru a sprijini sustenabilitatea corporativă. Ne-am angajat să respectăm cele zece principii care fac parte din acest Pact Global.

Sustenabilitatea a stat întotdeauna în centrul valorilor MDPI, începând încă de la colectarea și conservarea mostrelor rare de substanțe chimice, care a început în 1996 și a dus la apariția primei reviste, Molecules.

Tema sustenabilității privită din toate punctele de vedere este și tema principală a unui din jurnalele principale ale MDPI: Sustainability. 

MDPI a sprijinit și a organizat mai multe conferințe și evenimente pe tema sustenabilității, inclusiv cel de-al 6-lea Forum Mondial al Sustenabilității. În calitate de companie globală, considerăm că este de datoria noastră să promovăm practicile responsabile care vor asigura un viitor luminos pentru planeta noastră.

Scurt istoric

MDPI a fost creat în 1996 sub forma unui institut non-profit pentru promovarea și conservarea diversității compușilor chimici. Compania a fost fondată la Basel, Elveția, ca "Verein" în conformitate cu legislația elvețiană, abrevierea MDPI a însemnat inițial "Molecular Diversity Preservation International".

După ce a coordonat cu succes mai multe reviste cu acces liber, printre care Molecules, Sensors și Entropy, MDPI a devenit o editură academică de top în ceea ce privește publicarea open access. Partea legată de publicare a fost transferată într-o entitate juridică separată în 2010.

MDPI a continuat să folosească acronimul deja cunoscut la nivel internațional pentru noua entitate fondată a cărei nume este: "Multidisciplinary Digital Publishing Institute"

Proiectul "samples" continuă și astăzi și este gestionat de către Fundația pentru Sustenabilitate MDPI. MDPI a găzduit sau a organizat o serie de conferințe științifice, inclusiv conferințe electronice (virtuale).

Despre modul în care MDPI  s-a dezvoltat în cei 27 de ani de existență se poate citi AICI.

 

Răspuns la articol Wikipedia

Wikipedia este o importantă sursă de informații comunitare, iar MDPI sprijină efortul de diseminare deschisă a cunoașterii, ceea ce corespunde foarte bine cu obiectivele MDPI. Din păcate, o parte dintre redactorii paginii Wikipedia despre MDPI nu sunt obiectivi. Acest lucru face ca articolul să fie puternic părtinitor și neinformativ în ceea ce privește majoritatea activităților MDPI.

Orice îmbunătățire potențială adăugată la pagină este rapid eliminată. Am făcut o serie de încercări de a discuta cu editorii Wikipedia pentru a îmbunătăți calitatea articolului, dar fără succes. Astfel, pentru moment, nu recomandăm Wikipedia ca sursă de încredere de informații despre MDPI. Aflați mai multe AICI.

 

Back to TopTop