Long-Term Winter Population Trends of Tits (Paridae) in Relation to Urbanization
Simple Summary
Abstract
1. Introduction
2. Materials and Methods
2.1. Study Area
2.2. Study Species
2.3. Bird Surveys
2.4. Habitat, Climate, Artificial Food, and Predator Data
2.5. Statistical Methods
3. Results
3.1. Within and Between Winter Variability and Detectability of Parid Populations
3.2. Occupancy and Abundance
3.3. Growth Rates Values

3.4. Factors Impacting Abundances
3.5. Factors Impacting Growth Rates
4. Discussion
4.1. Within and Between Winter Variability and Detectability of Parid Populations
4.2. Wintering Tit Species Composition in Urban Settlements
4.3. Changes in Abundances and Growth Rates of Tits
4.4. Causes of Population Changes in Tits
4.4.1. Urbanization
4.4.2. Climate Warming
4.4.3. Food Availability
4.4.4. Interspecific Competition and Predation
4.4.5. Other Possible Factors
4.4.6. Study Limitations
5. Conclusions
Supplementary Materials
Author Contributions
Funding
Institutional Review Board Statement
Informed Consent Statement
Data Availability Statement
Acknowledgments
Conflicts of Interest
References
- Alba, R.; Marcolin, F.; Assandri, G.; Ilahiane, L.; Cochis, F.; Brambilla, M.; Rubolini, D.; Chamberlain, D. Different traits shape winners and losers in urban bird assemblages across seasons. Sci. Rep. 2025, 15, 16181. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Marzluff, J.M. A decadal review of urban ornithology and a prospectus for the future. Ibis 2017, 159, 1–13. [Google Scholar]
- Huang, P.; Zheng, D.; Yan, Y.; Xu, W.; Zhao, Y.; Huang, Z.; Ding, Y.; Lin, Y.; Zhu, Z.; Chen, Z.; et al. Effects of Landscape Features on Bird Community in Winter Urban Parks. Animals 2022, 12, 3442. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Ibáñez-Álamo, J.D.; Izquierdo, L.; Mourocq, E.; Benedetti, Y.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.L.; Jokimäki, J.; Morelli, F.; Rubio, E.; Pérez-Contreras, T.; Sprau, P.; et al. Urban landscape organization is associated with species-specific traits in European birds. Sci. Total Environ. 2024, 908, 167937. [Google Scholar] [PubMed]
- Wang, Y.; Ding, P.; Chen, S.; Zheng, G. Nestedness of bird assemblages on urban woodlots: Implications for conservation. Landsc. Urban Plan. 2013, 111, 59–67. [Google Scholar] [CrossRef]
- Blair, R.B. Land use and avian species diversity along an urban gradient. Ecol. Appl. 1996, 6, 506–519. [Google Scholar] [CrossRef]
- Croci, S.; Butet, A.; Clergeau, P. Does urbanization filter birds on the basis of their biological traits. Condor 2008, 110, 223–240. [Google Scholar] [CrossRef]
- Callaghan, C.T.; Major, R.E.; Wilshire, J.H.; Martin, J.M.; Kingsford, R.T.; Cornwell, W.K. Generalists are the most urban-tolerant of birds: A phylogenetically controlled analysis of ecological and life history traits using a novel continuous measure of bird responses to urbanization. Oikos 2019, 128, 845–858. [Google Scholar]
- Callaghan, C.T.; Benedetti, Y.; Wilshire, J.H.; Morelli, F. Avian trait specialization is negatively associated with urban tolerance. Oikos 2020, 129, 1541–1551. [Google Scholar] [CrossRef]
- McKinney, M.L. Urbanization as a major cause of biotic homogenization. Biol. Conserv. 2006, 127, 247–260. [Google Scholar] [CrossRef]
- Jokimäki, J.; Suhonen, J.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.L. Differential long-term population responses of two closely related human-associated sparrow species with respect to urbanization. Birds 2021, 2, 230–249. [Google Scholar]
- Fey, K.; Vuorisalo, T.; Lehikoinen, A.; Selonen, V. Urbanisation of the wood pigeon (Columba palumbus) in Finland. Landsc. Urban Plan. 2015, 134, 188–194. [Google Scholar] [CrossRef]
- Sakhvon, V.; Kövér, L. Distribution and habitat preferences of the urban Woodpigeon (Columba palumbus) in the north-eastern breeding range in Belarus. Landsc. Urban Plan. 2020, 201, 103846. [Google Scholar] [CrossRef]
- Konstantinov, V.M.; Nowicki, W.; Pichurin, A.G. Recent changes in the avifauna of cities in European Russia and Eastern Poland-results of a questionnaire. Acta Ornithol. 1996, 1, 59–66. [Google Scholar]
- Jerzak, L.; Kavanagh, B.P.; Tryjanowski, P. (Eds.) Ptaki Krukowate Polski/Corvids of Poland; Bogucki Wydawnictwo Naukowe: Poznań, Poland, 2005. [Google Scholar]
- Vuorisalo, T.; Andersson, H.; Hugg, T.; Lahtinen, R.; Laaksonen, H.; Lehikoinen, E. Urban development from an avian perspective: Causes of hooded crow (Corvus corone cornix) urbanisation in two Finnish cities. Landsc. Urban Plan. 2003, 62, 69–87. [Google Scholar] [CrossRef]
- Benmazouz, I.; Jokimäki, J.; Lengyel, S.; Juhász, L.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.-L.; Kardos, G.; Paládi, P.; Kövér, L. Corvids in Urban Environments: A Systematic Global Literature Review. Animals 2021, 11, 3226. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Jokimäki, J.; Suhonen, J.; Vuorisalo, T.; Kövér, L.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.-L. Urbanization and nest-site selection of the Black-billed Magpie (Pica pica) populations in two Finnish cites: From a persecuted species to an urban exploiter. Landsc. Urban Plan. 2017, 157, 577–585. [Google Scholar] [CrossRef]
- Jokimäki, J.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.-L.; Suhonen, J. Long-term winter population trends of corvids in relation to urbanization and climate at northern latitudes. Animals 2022, 12, 1820. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Lehikoinen, A.; Väisänen, R.A. Habitat-specific changes in Finnish winter bird populations in 1987–2014. Linnut-vuosikirja 2013, 2014, 80–95. [Google Scholar]
- Väisänen, R.A. Frequency and abundance of 61 bird species at feeding sites in Finland in 1990/1991–2019/2020. Linnut-vuosikirja 2020, 2021, 30–45, (In Finnish with an English summary). [Google Scholar]
- Väisänen, R.A.; Koskimies, P. Winter birds in Finland in 1988/89, their long-term trends and densities in different habitats. Lintumies 1989, 24, 190–203, (In Finnish with an English summary). [Google Scholar]
- Jokimäki, J.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.-L. Residential areas support overwintering possibilities of most bird species. Ann. Zool. Fenn. 2012, 49, 240–256. [Google Scholar] [CrossRef]
- Askeyev, A.; Askeyev, O.; Askeyev, I.; Sparks, T. Factors Affecting the Winter Distribution of Birds in Forests at the Eastern Edge of Europe. Birds 2024, 5, 308–327. [Google Scholar] [CrossRef]
- Eötvös, C.B.; Magura, T.; Lövei, G.L. A meta-analysis indicates reduced predation pressure with increasing urbanization. Landsc. Urban Plan. 2018, 180, 54–59. [Google Scholar] [CrossRef]
- Shochat, E.; Warren, P.S.; Faeth, S.H.; McIntyre, N.E.; Hope, D. From patterns to emerging processes in mechanistic urban ecology. Trends Ecol. Evol. 2006, 21, 186–191. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Chamberlain, D.E.; Cannon, A.R.; Toms, M.P.; Leech, D.I.; Hatchwell, B.J.; Gaston, K.J. Avian productivity in urban landscapes: A review and meta-analysis. Ibis 2009, 151, 1–18. [Google Scholar] [CrossRef]
- Preininger, D.; Schoas, B.; Kramer, D.; Boeckle, M. Waste Disposal Sites as All-You-Can Eat Buffets for Carrion Crows (Pica pica). Animals 2019, 9, 215. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Väisänen, R. Changes in frequency and abundance of 63 bird species at winter feeding sites in Finland during 19 winters 1988/1989–2006/2007. Linnut-vuosikirja 2007, 2008, 60–79. [Google Scholar]
- Väisänen, R.A. Long-term changes in frequency and abundance of bird species at winter feeding sites in Finland during 29 winters 1988/1989–2016/2017. Linnut-vuosikirja 2017, 2018, 32–47, (In Finnish with an English summary). [Google Scholar]
- Väisänen, R.A. Habitat-specific variation of abundance in bird species visiting the feeding sites of Finland in 1991–2023. Linnut-vuosikirja 2023, 2024, 6–21, (In Finnish with an English summary). [Google Scholar]
- Withey, J.C.; Marzluff, J.M. Multi-scale use of lands providing anthropogenic resources by American Crows in an urbanizing landscape. Landsc. Ecol. 2009, 24, 281–293. [Google Scholar]
- Dutta, S.K.; Raut, S.K. Nesting Site of House Crow: Tree Versus Light-Post—An Impact Assessment. Proc. Zool. Soc. 2013, 66, 141–148. [Google Scholar]
- Szala, K.; Kubicka, A.M.; Sparks, T.H.; Tryjanowski, P. Birds using tram tracks in Poznan (Poland): Species, infrastructure use and behaviour. Transp. Res. D Transp. Environ. 2020, 81, 102282. [Google Scholar]
- Evans, K.L.; Chamberlain, D.E.; Hatchwell, B.J.; Gregory, R.D.; Gaston, K.J. What makes an urban bird? Glob. Change Biol. 2011, 17, 32–44. [Google Scholar]
- Sol, D.; Lapiedra, O.; González-Lagos, C. Behavioural adjustments for a life in the city. Anim. Behav. 2013, 85, 1101–1112. [Google Scholar] [CrossRef]
- Krama, T.; Krams, R.; Popovs, S.; Trakimas, G.; Rantala, M.J.; Freeberg, T.M.; Krams, I.A. Permanent Ad-lib Feeders Decrease the Survival of Wintering Great Tits (Parus major). Birds 2023, 4, 225–235. [Google Scholar] [CrossRef]
- Manikowska-Ślepowrońska, B.; Ślepowroński, K. Is Winter Feeder Visitation by Songbirds Risk-Dependent? An Experimental Study. Birds 2025, 6, 45. [Google Scholar] [CrossRef]
- BirdLife Finland. Lintujen Talviruokinta. Available online: https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta/ (accessed on 5 June 2026).
- Deshpande, P.; Haukka, A.; Rönkä, K.; Aivelo, T.; Santangeli, A.; Thorogood, R.; Lehikoinen, A. How, why, where and when people feed birds?—Spatio-temporal changes in bird-feeding in Finland. People Nat. 2025, 7, 360–372. [Google Scholar]
- Golawski, A.; Kasprzykowski, Z. The influence of weather on birds wintering in the farmlands of eastern Poland. Ornis Fenn. 2010, 87, 153–159. [Google Scholar] [CrossRef]
- Askeyev, O.; Askeyev, A.; Askeyev, I. Recent climate change has increased forest winter bird densities in East Europe. Ecol. Res. 2018, 33, 445–456. [Google Scholar] [CrossRef]
- Fraixedas, S.; Lehikoinen, A.; Lindén, A. Impacts of climate and land-use change on wintering bird populations in Finland. J. Avian Biol. 2015, 46, 63–72. [Google Scholar]
- Lehikoinen, A.; Foppen, R.P.B.; Heldbjerg, H.; Lindström, Å.; van Manen, W.; Piirainen, S.; van Turnhout, C.A.M.; Butchart, S.H.M. Large-scale climatic drivers of regional winter bird population trends. Divers. Distrib. 2016, 22, 1163–1173. [Google Scholar] [CrossRef]
- Deshpande, P.; Lehikoinen, P.; Thorogood, R.; Lehikoinen, A. Snow depth drives habitat selection by overwintering birds in built-up areas, farmlands and forests. J. Biogeogr. 2022, 49, 630–639. [Google Scholar] [PubMed]
- Kullberg, C.; Ekman, J. Does predation maintain tit community diversity? Oikos 2000, 89, 41–45. [Google Scholar] [CrossRef]
- Suhonen, J. Predation risk influences the use of foraging sites by tits. Ecology 1993, 74, 1197–1203. [Google Scholar] [CrossRef]
- Suhonen, J.; Halonen, M.; Mappes, T. Predation risk and the organization of the Parus guild. Oikos 1993, 66, 94–100. [Google Scholar] [CrossRef]
- Pasquier, R.F. Birds in Winter: Surviving the Most Challenging Season; Princeton University Press: Princeton, NJ, USA; Oxford, UK, 2019. [Google Scholar]
- Järvinen, O.; Väisänen, R.A. Quantitative biogeography of Finnish birds as compared with regionality in other taxa. Ann. Zool. Fenn. 1980, 17, 67–85. [Google Scholar]
- Leveau, L.M.; Jokimäki, J.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.L. Urbanization buffers seasonal change in composition of bird communities: A multi-continental meta-analysis. J. Biogeogr. 2021, 48, 2391–2401. [Google Scholar] [CrossRef]
- Galiano, L.; Leveau, C.M.; Leveau, L.M. Long-Term Changes in Bird Communities in the Urban Parks of Mar del Plata City, Argentina. Birds 2024, 5, 814–831. [Google Scholar] [CrossRef]
- Tryjanowski, P.; Skórka, P.; Sparks, T.H.; Biaduń, W.; Brauze, T.; Hetmański, T.; Martyka, R.; Indykiewicz, P.; Myczko, Ł.; Kunysz, P.; et al. Urban and rural habitats differ in number and type of bird feeders and in bird species consuming supplementary food. Environ. Sci. Pollut. Res. 2015, 22, 15097–15103. [Google Scholar] [CrossRef]
- Galbraith, J.A.; Beggs, J.R.; Jones, D.N.; Stanley, M.C. Supplementary feeding restructures urban bird communities. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2015, 112, E2648–E2657. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Plummer, K.E.; Risely, K.; Toms, M.P.; Siriwardena, G.M. The composition of British bird communities is associated with long-term garden bird feeding. Nat. Commun. 2019, 10, 2088. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Šálek, M.; Bažant, M.; Vrána, J.; Grill, S.; Václav, R. Urban refuges in winter: The role of habitat characteristics and supplementary feeding in shaping bird occupancy and abundance. Urban Ecosyst. 2025, 28, 67. [Google Scholar]
- Atchison, K.A.; Rodewald, A.D. The value of urban forests to wintering birds. Nat. Areas J. 2006, 26, 280–288. [Google Scholar] [CrossRef]
- Luomaranta, A.; Aalto, J.; Jylhä, K. Snow cover trends in Finland over 1961–2014 based on gridded snow depth observations. Int. J. Climatol. 2019, 39, 3147–3159. [Google Scholar] [CrossRef]
- Pakanen, V.M.; Ahonen, E.; Hohtola, E.; Rytkönen, S. Northward expanding resident species benefit from warming winters through increased foraging rates and predator vigilance. Oecologia 2018, 188, 991–999. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Fidino, M.; Magle, S.B. Trends in Long-Term Urban Bird Research. In Ecology and Conservation of Birds in Urban Environments; Murgui, E., Hedblom, M., Eds.; Springer: Boston, MA, USA, 2017; pp. 161–184. [Google Scholar]
- Ramos-Elvira, E.; Banda, E.; Arizaga, J.; Martín, D.; Aguirre, J.I. Long-Term Population Trends of House Sparrow and Eurasian Tree Sparrow in Spain. Birds 2023, 4, 159–170. [Google Scholar] [CrossRef]
- Hildén, O.; Väisänen, R.A. Winter birds in Finland in 1990/91 and long-term trends of tit species, the Goldcrest and the Treecreeper. Lintumies 1991, 26, 207–220, (In Finnish with an English summary). [Google Scholar]
- Koskimies, P.; Väisänen, R. Monitoring Bird Populations; Zoological Museum, Finnish Museum of Natural History, University of Helsinki: Helsinki, Finland, 1991. [Google Scholar]
- Väisänen, R.A.; Solonen, T. Population trends of 100 winter bird species in Finland in 1957–1996. Linnut-vuosikirja 1996, 1997, 70–97, (In Finnish with an English summary). [Google Scholar]
- Lehikoinen, A.; Tirri, I. Changes in regional wintering abundances of birds in Finland. Linnut-vuosikirja 2020, 2021, 18–29, (In Finnish with an English summary). [Google Scholar]
- Jokimäki, J.; Suhonen, J. Distribution and habitat selection of wintering birds in urban environments. Landsc. Urban Plan. 1998, 39, 253–263. [Google Scholar] [CrossRef]
- Tryjanowski, P.; Sparks, T.H.; Biaduń, W.; Brauze, T.; Hetmański, T.; Martyka, R.; Skórka, P.; Indykiewicz, P.; Myczko, Ł.; Kunysz, P.; et al. Winter bird assemblages in rural and urban environments: A national survey. PLoS ONE 2015, 10, e0130299. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Ciach, M.; Fröhlich, A. Habitat type, food resources, noise and light pollution explain the species composition, abundance and stability of a winter bird assemblage in an urban environment. Urban Ecosyst. 2017, 20, 547–559. [Google Scholar]
- Snäll, T.; Kindvall, O.; Nilsson, J.; Pärt, T. Evaluating citizen-based presence data for bird monitoring. Biol. Conserv. 2011, 144, 804–810. [Google Scholar] [CrossRef]
- Broughton, R.; Shutt, J.; Lees, A. Rethinking bird feeding: Are we putting extra pressure on some struggling woodland birds? Br. Birds 2021, 115, 2–6. [Google Scholar]
- Parry, W.; Broughton, R.K. Nesting behaviour and breeding success of Willow Tits Poecile montanus in north-west England. Ringing Migr. 2018, 33, 75–85. [Google Scholar] [CrossRef]
- Siriwardena, G.M. Possible roles of habitat, competition and avian nest predation in the decline of the Willow Tit Parus montanus in Britain. Bird Study 2004, 51, 193–202. [Google Scholar]
- Beck, H.E.; Zimmermann, N.E.; McVicar, T.R.; Vergopolan, N.; Berg, A.; Wood, E.F. Present and future Köppen-Geiger climate classification maps at 1-km resolution. Sci. Data 2018, 5, 180214. [Google Scholar] [CrossRef]
- Ahti, T.; Hämet-Ahti, L.; Jalas, J. Vegetation zones and their sections in northwestern Europe. Ann. Bot. Fenn. 1968, 5, 169–211. [Google Scholar]
- Brodin, A. Food hoarders and non-hoarders in Paridae—A cognition perspective. Anim. Cogn. 2025, 28, 78. [Google Scholar] [PubMed]
- Koskimies, P. Suomen Linnut—Suuri Lintukirja, 4th ed.; Summary: Finnish Birds. Biology and Populations; Readme: Helsinki, Finland, 2025. [Google Scholar]
- Suhonen, J.; Alatalo, R.V.; Gustafsson, L. Evolution of foraging ecology in Fennoscandian tits (Parus spp.). Proc. R. Soc. Lond. Ser. B 1994, 258, 27–131. [Google Scholar]
- Keller, V.; Herrando, S.; Voríšek, P.; Franch, M.; Kipson, M.; Milanesi, P.; Martí, D.; Anton, M.; Klvaňová, A.; Kalyakin, M.V.; et al. European Breeding Bird Atlas 2: Distribution, Abundance and Change; European Bird Cencus Council: Prague, Czech Republic; Lynx Edicions: Barcelona, Spain, 2020. [Google Scholar]
- Valkama, J.; Vepsäläinen, V.; Lehikoinen, A. The Third Breeding Bird Atlas of Finland; Luonnontieteellinen Keskusmuseo ja Ympäristöministeriö. Available online: http://atlas3.lintuatlas.fi (accessed on 10 February 2026). (In Finnish with an English summary).
- Luonnontieteellinen Keskusmuseo Luomus; BirdLife Suomi. Suomen 4. Lintuatlas. Creative Commons Nimeä 4.0. Available online: http://tulokset.lintuatlas.fi (accessed on 16 March 2026).
- Leveau, L.M. Local and Landscape Drivers of Ground Bird Flocking Behavior in Urban Parks of Buenos Aires City, Argentina. Birds 2025, 6, 23. [Google Scholar] [CrossRef]
- Alatalo, R.V. Interspecific competition in tits Parus spp. and the goldcrest Regulus regulus: Foraging shifts in multispecific flocks. Oikos 1981, 37, 335–344. [Google Scholar] [CrossRef]
- Alatalo, R.V.; Moreno, J. Body size, interspecific interactions, and use of foraging sites in tits (Paridae). Ecology 1987, 68, 1773–1777. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Francis, M.L.; Plummer, K.E.; Lythgoe, B.A.; Macallan, C.; Currie, T.E.; Blount, J.D. Effects of supplementary feeding on interspecific dominance hierarchies in garden birds. PLoS ONE 2018, 13, e0202152. [Google Scholar] [CrossRef]
- Piha, M.; Lehikoinen, A. Body mass and wing length of birds based on the Finnish ringing data base—Part 1: Non-corvid passerines. Linnut-vuosikirja 2015, 2016, 142–151, (In Finnish with an English Summary). [Google Scholar]
- Valkama, J.; Saurola, P.; Lehikoinen, A.; Lehikoinen, E.; Piha, M.V.; Sola, P.; Velmala, W. The Finnish Bird Ringing Atlas; Finnish Museum of Natural History: Helsinki, Finland, 2014; Volume 2, (In Finnish with an English summaries). [Google Scholar]
- Lehikoinen, A.; Jukarainen, A.; Mikkola-Roos, M.; Below, A.; Lehtiniemi, T.; Pessa, J.; Rajasärkkä, A.; Rintala, J.; Rusanen, P.; Sirkiä, P.; et al. Birds. In The 2019 Red List of Finnish Species; Hyvärinen, E., Juslén, A., Kemppainen, E., Uddström, A., Liukko, U.-M., Eds.; Ministry of the Environment & Finnish Environment: Helsinki, Finland, 2019; pp. 560–570. [Google Scholar]
- Bibby, C.J.; Burgess, N.D.; Hill, D.A.; Hillis, D.M.; Mustoe, S. Bird Census Techniques, 2nd ed.; Elsevier: Oxford, UK, 2000. [Google Scholar]
- Hietakangas, H. Population changes in Tits, Goldcrests and Treecreepers during winter. Lintumies 1976, 11, 13–20, (In Finnish with an English summary). [Google Scholar]
- Jokimäki, J.; Suhonen, J.; Inki, K.; Jokinen, S. Biogeographical comparison of winter bird assemblages in urban environments in Finland. J. Biogeogr. 1996, 23, 379–386. [Google Scholar] [CrossRef]
- Suhonen, J.; Jokimäki, J.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.L.; Hakkarainen, H.; Huhta, E.; Inki, K.; Suorsa, P. Urbanization and stability of a bird community in winter. EcoScience 2009, 16, 502–507. [Google Scholar] [CrossRef]
- Jokimäki, J.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.-L. Spatial similarity of urban bird communities: A multiscale approach. J. Biogeogr. 2003, 30, 1183–1193. [Google Scholar] [CrossRef]
- Finnish Meterological Insitute. Creative Commons 4.0 License (CC BY 4.0). Available online: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/havaintojen-lataus (accessed on 20 December 2025).
- Suhonen, J. Sään vaikutuksesta lintujen havaittavuuteen talvilintulaskennassa. Keski-Suom. Linnut. 1984, 9, 4–8. (In Finnish) [Google Scholar]
- Sammalisto, L. The status of the Finnish winter bird census. Ornis Fenn. 1974, 51, 36–47. [Google Scholar]
- Helle, P. Observations on some taiga forest birds with respect to forest fragmentation. Ornis Fenn. 1984, 61, 121–122. [Google Scholar]
- Virkkala, R.; Liehu, H. Habitat selection by the Siberian Tit Parus cinctus in virgin and managed forests of northern Finland. Ornis Fenn. 1990, 67, 1–12. [Google Scholar]
- Väisänen, R.A.; Lammi, E.; Koskimies, P. Muuttuva Pesimälinnusto; Kustannusosakeyhtiö Otava: Helsinki, Finland, 1998. [Google Scholar]
- Huntley, B.; Green, R.E.; Collingham, Y.C.; Willis, S.G. A Climatic Atlas of European Breeding Birds; Lynx Edicions: Barcelona, Spain, 2007. [Google Scholar]
- Pulliainen, E. On the history, ecology and ethology of the Mallards (Anas platyrhynchos L.) overwintering in Finland. Ornis Fenn. 1963, 40, 46–66. [Google Scholar]
- Møller, A.P.; Jokimäki, J.; Skorka, P.; Tryjanowski, P. Loss of migration and urbanization in birds: A case study of the blackbird (Turdus merula). Oecologia 2014, 175, 1019–1027. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Ottvall, R.; Edenius, L.; Elmberg, J.; Engström, H.; Green, M.; Holmqvist, N.; Lindström, Å.; Pärt, T.; Tjernberg, M. Population trends for Swedish breeding birds. Ornis Svec. 2009, 19, 117–192. [Google Scholar] [CrossRef]
- Chodkiewicz, T.; Wardecki, Ł.; Chylarecki, P. Long-Term Trends of Common Breeding Birds in Poland: Species-Level Patterns, Multi-Species Indices and Trait-Based Predictors of Population Changes. Acta Ornithol. 2025, 60, 139–174. [Google Scholar] [CrossRef]
- Massimino, D.; Woodward, I.D.; Hammond, M.J.; Barber, L.; Barimore, C.; Harris, S.J.; Leech, D.I.; Noble, D.G.; Walker, R.H.; Baillie, S.R.; et al. BirdTrends 2022: Trends in Numbers, Breeding Success and Survival for UK Breeding Birds; BTO Research Report, 753; BTO: Thetford, UK, 2022. [Google Scholar]
- EBCC/BirdLife/RSPB/CSO. Trends of Wild Birds in Europe, 2024 Update. 11 December 2024. Available online: https://pecbms.info/trends-of-wild-birds-in-europe-2024-update/ (accessed on 10 June 2026).
- Väisänen, R.A.; Lehikoinen, A.; Sirkiä, P. Monitoring population changes of land bird species breeding in Finland in 1975–2017. Linnut-vuosikirja 2017, 2018, 16–31, (In Finnich with an English summary). [Google Scholar]
- Väisänen, R.A.; Lehikoinen, A. Monitoring population changes of land bird species in Finland in 1975–2012. Linnut-vuosikirja 2012, 2013, 62–81, (In Finnish with an English summary). [Google Scholar]
- Garizábal-Carmona, J.A.; Nesenhöner, M.L.; MacGregor-Fors, I. Enduring the freeze: Species richness, composition, and environmental correlates of wintering birds in a Southern boreal Finnish City. Urban Ecosyst. 2026, 29, 38. [Google Scholar] [CrossRef]
- Suhonen, J.; Jokimäki, J. A biogeographical comparison of the breeding bird species assemblages in twenty Finnish urban parks. Ornis Fenn. 1988, 65, 76–83. [Google Scholar]
- Hedblom, M.; Söderström, B. Landscape effects on birds in urban woodlands: An analysis of 34 Swedish cities. J. Biogeogr. 2010, 37, 1302–1316. [Google Scholar] [CrossRef]
- Francis, R.A.; Chadwick, M.A. Urban Ecosystems: Understanding the Human Environment; Routledge: London, UK, 2013. [Google Scholar]
- Zhao, Y.; Zhang, J.; Li, Z.; Xie, Q.; Deng, X.; Zhang, C.; Wang, N. Use of evergreen and deciduous plants by nocturnal-roosting birds: A case study in Beijing. Avian Res. 2024, 15, 100177. [Google Scholar] [CrossRef]
- Jokinen, P.; Pirinen, P.; Kaukoranta, J.P.; Kangas, A.; Alenius, P.; Eriksson, P.; Johansson, M.; Wilkman, S. Climatological and Oceanographic Statistics of Finland 1991–2020; Reports 8; Finnish Meteorological Institute: Helsinki, Finland, 2021. [Google Scholar]
- Santangeli, A.; Lehikoinen, A. Are winter and breeding bird communities able to track rapid climate change? Lessons from the high North. Divers. Distrib. 2017, 23, 308–316. [Google Scholar] [CrossRef]
- Haftorn, S. Contribution to the food biology of tits especially about storing of surplus food. Part IV. A comparative analysis of Parus atricapillus L., P. cristatus L. and P. ater L. Kgl. Nor. Vidensk. Selsk. 1956, 4, 1–54. [Google Scholar]
- Suhonen, J.; Alatalo, R.V. Hoarding sites in mixed flocks of Willow and Crested Tits. Ornis Scand. 1991, 22, 88–93. [Google Scholar] [CrossRef]
- Alatalo, R.V.; Carlson, A. Hoarding site selection of the willow tit Parus montanus in the presence of the Siberian tit Parus cinctus. Ornis Fenn. 1987, 64, 1–9. [Google Scholar]
- Alatalo, R.V.; Eriksson, D.A.G.; Gustafsson, L.; Larsson, K. Exploitation competition influences the use of foraging sites by tits: Experimental evidence. Ecology 1987, 68, 284–290. [Google Scholar] [CrossRef]
- Alatalo, R.V.; Gustafsson, L.; Linden, M.; Lundberg, A. Interspecific competition and niche shifts in tits and the goldcrest: An experiment. J. Anim. Ecol. 1985, 54, 977–984. [Google Scholar] [CrossRef]
- Ekman, J. Tree use and predator vulnerability of wintering passerines. Ornis Scand. 1986, 17, 261–267. [Google Scholar] [CrossRef]
- Solonen, T. Suomen Linnusto; Lintutieto: Helsinki, Finland; Yliopistopaino: Helsinki, Finland, 1985. (In Finnish) [Google Scholar]
- Kumpula, S.; Vatka, E.; Orell, M.; Rytkönen, S. Effects of forest management on the spatial distribution of the willow tit (Poecile montanus). For. Ecol. Manag. 2023, 529, 120694. [Google Scholar] [CrossRef]
- Salas-Rodríguez, C.Y.; Lara, C.; Sánchez-González, L.A.; Corcuera, P. Influence of Park Size and Noise Pollution on Avian Species Richness in Urban Green Spaces: A Case Study from Mexico City. Birds 2025, 6, 46. [Google Scholar] [CrossRef]

| Species | Longest Dispersal Distance (km) in Finland 1 | Forest Type Preference 2 | Hoarding Behaviour 2 | Winter Population Size (Ind.) 2 | Threat Status in Finland 3 |
|---|---|---|---|---|---|
| Great Tit | 1459 | Deciduous | No | 6–12 milj. | LC |
| Eurasian Blue Tit | 1000 | Deciduous | No | 3–5 milj. | LC |
| Willow Tit | 565 | Coniferous | Yes | 1.5–2.5 milj. | EN |
| Coal Tit | 2001 | Coniferous | Yes | 0.2–0.4 milj. | LC |
| Crested Tit | 27 | Coniferous | Yes | 0.7–1.8 milj. | VU |
| Siberian Tit | 63 | Coniferous | Yes | 0.25–0.5 milj. | NT |
| Species | Mean | SD | Min | Max | O | N |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Great Tit | ||||||
| Winter 1991/1992 | 21.5 | 16.2 | 3 | 75 | 31 | 31 |
| Winter 1999/2000 | 22.7 | 17.6 | 0 | 65 | 30 | 31 |
| Winter 2009/2010 | 19.1 | 15.3 | 1 | 48 | 29 | 29 |
| Winter 2019/2020 | 31.3 | 20.0 | 7 | 99 | 31 | 31 |
| Eurasian Blue Tit | ||||||
| Winter 1991/1992 | 2.8 | 3.1 | 0 | 12 | 22 | 31 |
| Winter 1999/2000 | 6.9 | 7.1 | 0 | 29 | 28 | 31 |
| Winter 2009/2010 | 6.6 | 8.9 | 0 | 32 | 25 | 29 |
| Winter 2019/2020 | 11.2 | 10.0 | 1 | 37 | 31 | 31 |
| Willow Tit | ||||||
| Winter 1991/1992 | 0.9 | 2.6 | 0 | 13 | 7 | 31 |
| Winter 1999/2000 | 0.4 | 0.9 | 0 | 3 | 5 | 31 |
| Winter 2009/2010 | 0.6 | 3.2 | 0 | 17 | 2 | 29 |
| Winter 2019/2020 | 0.1 | 0.4 | 0 | 2 | 3 | 31 |
| Species | Mean | SD | 95% CIs | t | df | Two-Sided | Standardized |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| p | Cohen’s d | ||||||
| Great Tit | 0.052 | 0.099 | 0.015–0.089 | 2.922 | 30 | 0.007 | 0.099 |
| Eurasian Blue Tit | 0.137 | 0.112 | 0.096–0.178 | 6.835 | 30 | <0.001 | 0.112 |
| Willow Tit | −0.055 | 0.112 | −0.131–0.202 | −1.64 | 6 | 0.137 | 0.122 |
| Great Spotted | 0.015 | 0.046 | −0.008–0.038 | 1.371 | 17 | 0.188 | 0.046 |
| Woodpecker |
| Species | Mean | SD | 95% CIs | t | df | Two-Sided | Standardized |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| p | Cohen’s d | ||||||
| Great Tit (0.0085) | 0.052 | 0.099 | 0.007–0.080 | 2.455 | 30 | 0.021 | 0.099 |
| Eurasian Blue Tit (0.0681) | 0.137 | 0.112 | 0.028–0.110 | 3.446 | 30 | 0.012 | 0.112 |
| Willow Tit (−0.0200) | −0.055 | 0.112 | −0.011–0.040 | −1.053 | 10 | 0.317 | 0.112 |
| Great Spotted | 0.015 | 0.046 | −0.031–0.014 | −0.771 | 17 | 0.451 | 0.046 |
| Woodpecker (0.0231) |
| (A) Models including winter among fixed factors | |||||||||
| (A1) Great Tit | |||||||||
| 95 % Confidence Interval | 95 % Confidence for Exp (Coefficient) | ||||||||
| Model Term | Coefficient | S.E. | t | p | Lower | Upper | Exp. (Coefficient) | Lower | Upper |
| Intercept | 3.626 | 2.600 | 1395 | 0.166 | −1.523 | 8.774 | 37.547 | 0.218 | 6463.575 |
| Building cover | −0.110 | 0.0422 | −2.611 | 0.010 | −0.194 | −0.027 | 0.896 | 0.824 | 0.974 |
| Winter Temperature | 0.046 | 0.019 | 2.408 | 0.018 | 0.08 | 0.084 | 1.047 | 1.008 | 1.088 |
| Latitude | −1.286 × 108 | 3.729 × 107 | −0.034 | 0.973 | −7.514 × 107 | 7.257 × 107 | 1.000 | 1.000 | 1.000 |
| Negative binomial | 0.501 | ||||||||
| (A2) Eurasian Blue Tit | |||||||||
| 95 % Confidence Interval | 95 % Confidence for Exp (Coefficient) | ||||||||
| Model Term | Coefficient | S.E. | t | p | Lower | Upper | Exp. (Coefficient) | Lower | Upper |
| Intercept | 11.929 | 2.375 | 5.024 | <0.001 | 7.227 | 16.631 | 151,575.494 | 1375.655 | 16,701,232,416 |
| Winter | 0.456 | 0.077 | 5.918 | <0.001 | 0.303 | 0.608 | 1.577 | 1.354 | 1.837 |
| Building cover | −0.271 | 0.077 | −5.563 | <0.001 | −0.367 | −0.174 | 0.763 | 0.693 | 0840 |
| Latitude | −1.549 × 106 | 3.345 × 107 | −4.632 | <0.001 | −2.212 × 106 | −8.869 × 107 | 1.000 | 1.000 | 1.000 |
| Negative binomial | 0.668 | ||||||||
| (B) Models without winter among fixed factors | |||||||||
| (B1) Great Tit | |||||||||
| 95 % Confidence Interval | 95 % Confidence for Exp (Coefficient) | ||||||||
| Model Term | Coefficient | S.E. | t | p | Lower | Upper | Exp. (Coefficient) | Lower | Upper |
| Intercept | 6.344 | 3.210 | 1.977 | 0.050 | −0.012 | 12.701 | 569.302 | 0.988 | 328,109.976 |
| Building cover | −0.105 | 0.043 | −2.458 | 0.015 | −0.190 | −0.020 | 0.900 | 0.827 | 0.980 |
| Winter Temperature | 0.053 | 0.020 | 2.658 | 0.009 | 0.014 | 0.093 | 1.055 | 1.014 | 1.097 |
| Snow Arrival | −0.004 | 0.003 | −1.417 | 0.159 | −0.111 | 0.002 | 0.996 | 0.989 | 1.002 |
| Latitude | −3.528 × 107 | 4.399 × 107 | −0.802 | 0.424 | −1.224 × 106 | 5.185 × 107 | 1.000 | 1.000 | 1.000 |
| Negative binomial | 0.495 | ||||||||
| (B2) Eurasian Blue Tit | |||||||||
| 95 % Confidence Interval | 95 % Confidence for Exp (Coefficient) | ||||||||
| Model Term | Coefficient | S.E. | t | p | Lower | Upper | Exp. (Coefficient) | Lower | Upper |
| Intercept | 15.953 | 3.755 | 4.250 | <0.001 | 8.518 | 23.388 | 8,479,412.298 | 5005.385 | 1,436,461.494 |
| Building cover | −0.229 | 0.050 | −4.623 | <0.001 | −0.327 | −0.131 | 0.795 | 0.721 | 0.877 |
| Winter Temperature | 0.052 | 0.027 | 1.881 | 0.062 | −0.003 | 0.106 | 1.053 | 0.997 | 1.112 |
| Snow Amount (cm) | 0.006 | 0.004 | 1.428 | 0.156 | −0.002 | 0.014 | 1.006 | 0.992 | 1.014 |
| Latitude | −1.853 × 106 | 5.164 × 107 | −3.588 | <0.001 | −2.876 × 106 | −8.299 × 107 | 1.000 | 1.000 | 1.000 |
| Snow arrival x latitude | −1.223 × 109 | 6.190 × 1010 | −1.975 | 0.051 | −2.449 × 109 | 3.368 × 1012 | 1.000 | 1.000 | 1.000 |
| Negative binomial | 0.841 | ||||||||
| Latitude | Building Cover | Number of | Number of | |
|---|---|---|---|---|
| (ha) | buildings | inhabitants | ||
| Great Tit | 0.412 | −0.160 | −0.156 | −0.255 |
| p = 0.021 | p = 0.391 | p = 0.402 | p = 0.166 | |
| Eurasian Blue Tit | 0.101 | −0.272 | −0.033 | −0.293 |
| p = 0.588 | p = 0.139 | p = 0.860 | p = 0.110 | |
| Willow Tit | −0.055 | −0.050 | −0.041 | −0.023 |
| p = 0.873 | p = 0.884 | p = 0.904 | p = 0.946 |
| Variable | Delta Building Area (ha) | Delta Number of Buildings | Delta Number of Inhabitants | Delta Number of Feeding Sites |
|---|---|---|---|---|
| Great Tit | −0.363 | −0.220 | −0.233 | 0.142 |
| p = 0.445 | p = 0.233 | p = 0.207 | p = 0.448 | |
| Eurasian Blue Tit | −0.373 | 0.223 | −0.339 | 0.033 |
| p = 0.039 | p = 0.228 | p = 0.062 | p = 0.859 | |
| Willow Tit | 0.249 | 0.218 | 0.257 | 0.225 |
| p = 0.460 | p = 0.520 | p = 0.446 | p = 0.506 |
Disclaimer/Publisher’s Note: The statements, opinions and data contained in all publications are solely those of the individual author(s) and contributor(s) and not of MDPI and/or the editor(s). MDPI and/or the editor(s) disclaim responsibility for any injury to people or property resulting from any ideas, methods, instructions or products referred to in the content. |
© 2026 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license.
Share and Cite
Jokimäki, J.; Suhonen, J.; Kaisanlahti-Jokimäki, M.-L. Long-Term Winter Population Trends of Tits (Paridae) in Relation to Urbanization. Birds 2026, 7, 39. https://doi.org/10.3390/birds7030039
Jokimäki J, Suhonen J, Kaisanlahti-Jokimäki M-L. Long-Term Winter Population Trends of Tits (Paridae) in Relation to Urbanization. Birds. 2026; 7(3):39. https://doi.org/10.3390/birds7030039
Chicago/Turabian StyleJokimäki, Jukka, Jukka Suhonen, and Marja-Liisa Kaisanlahti-Jokimäki. 2026. "Long-Term Winter Population Trends of Tits (Paridae) in Relation to Urbanization" Birds 7, no. 3: 39. https://doi.org/10.3390/birds7030039
APA StyleJokimäki, J., Suhonen, J., & Kaisanlahti-Jokimäki, M.-L. (2026). Long-Term Winter Population Trends of Tits (Paridae) in Relation to Urbanization. Birds, 7(3), 39. https://doi.org/10.3390/birds7030039

